Pézsma mint illatösszetevő

Paraméterek pontosítása
Kategória módosítása
Rendezési szempont:
Rendezés:
Rendezés:

A termékválasztékról Pézsma mint illatösszetevő

Ismeri a pézsma illatát? Az emberek a pézsmás illatokat többnyire a nehéz, erős és sötét tónusokkal társítják, mivel állati eredetű összetevőről van szó. Valószínűleg azt feltételezik, hogy a bőr illatösszetevőhöz hasonló. A valóság azonban egészen más. A pézsma aromája korántsem olyan, mint azt az emberek többsége gondolja.

Van, aki számára a tisztaságot vagy éppen babaillatot jelent. A pézsmás aroma fantasztikusan gyengéd, ám hihetetlenül sokáig tart. Egykor úgy tartották, hogy egy csepp pézsmaolaj a zseb belsejében akár 40 év múlva is érezhető. Éppen ezért is nevezhető ízig-vérig afrodiziákumnak. A pézsma az az összetevő, amelyet a parfümőrök világszerte előszeretettel használnak.

Mit nevezünk valódi pézsmának?

A valódi pézsma illatot a pézsmapocok hasán található mirigy váladéka idézi elő. Az összetevő kinyerése azonban az állat elpusztulásával jár. A pézsma nagy népszerűsége miatt az állatok száma jelentősen csökkent, olyannyira, hogy a veszélyeztetett fajok egyike lett, 1979-ben pedig a valódi pézsma gyártását végleg betiltották. A ma kapható pézsmás illatszerekben vagy szintetikus, vagy növényi összetevőként szerepel a pézsma.

Ki is volt az, aki felismerte a pézsma afrodiziákumént ható jellegét? Valószínűleg Tibet őslakosairól van szó. Észrevették ugyanis, hogy a hím pézsmapocok különös aromát áraszt a nőstények felé, hogy meghódítsa őket. A tibetieknek pedig az jutott eszükbe, hogy ezt a furcsa illatot még akár előnyükre is fordíthatják. Azóta pedig a pézsma erős afrodiziákumként ismert. Az illatszerekben való felhasználása már az ókorban megkezdődött, és egyébként ún. fixátorként is használták arab és tibeti gyógyítók a férfiak egészségének stimulálására. A pézsma szilárd helyet foglal el az ayurvédikus kínai orvoslásban és a különböző vallásos szertartásokban is. 

Vajon milyen illatuk van a pézsmát tartalmazó illatszereknek?

A pézsmát tartalmazó illatok általában rendkívül finom, ám ugyanennyire erőteljes aromával büszkélkednek. Lehet édes, krémes és púderes, azonban különböző tónusokat képes kibontakoztatni fűszeres, bőr vagy fás altónusok mellett. 

A pézsmás tónusok kontrasztos jellegüknél fogva okoznak meglepetést. Leggyakrabban az illatpiramis alaprétegében lelhető fel. Egyike a legkellemesebb finom illatoknak, és hosszan érezhető még azután is, hogy más aromák régen elillantak.

Szállítás:
Fizetés:
Tanúsítványok:
Made with by PragueBest