3 + 1 ingyenes akció Rimmel London vásárlások esetén.
Zsíros hajtól szenved, amely folyamatosan lelapult benyomást kelt? Fogalma sincs, miként ápolja megfelelően? Bemutatunk néhány fodrászoktól kapott tippet, és eláruljuk, mi az, amit érdemes kerülni és melyek a megfelelő jó minőségű hajápoló termékek, amelyek segítségével az adott probléma orvosolható. Készen befogadni a haja okozta örömöket? Jó olvasást!
A zsíros haj leggyakoribb okozója a genetika. Ha a testünk több faggyút termel, az a hajunkon is megnyilvánul. A genetikán kívül a stressz, az egészségtelen étkezés és nem utolsósorban fejfedők viselése játszik benne nagy szerepet. A zsírosodó haj a pubertáskor hormonális változásaival is összefüggésbe hozható. A nők haja gyakran zsírosodik terhesség alatt vagy után. Egyesek egész évben zsíros hajjal küzdenek, mások pedig csak bizonyos hónapokban, például télen, amikor naponta sapkát viselünk. A zsíros haj a felnőtt társadalom 25%-át is érintheti.
A zsíros haj könnyen felismerhető. Lelapult és néhány órával hajmosás után már nehezen formázható. Zsíros és gyakori hajmosást igényel, összetapad, sokszor vékony szálú és elveszíti a tartását.
A bőrhöz hasonlóan a haj esetében is érvényes, hogy a túlzott hajszárazság és a nem kíméletes bánásmód a haj nagyfokú zsírosodásához vezethet. Amit érdemes kerülni, az a forró levegős hajszárítás és gyakori ujjbegyekkel történő hajfésülgetés. Érdemes elhagyni az egészségtelen ételeket és korlátozni a zsíros, túl sós, édes és fűszeres ételek fogyasztását. A rendszeres folyadékbevitel és az elegendő pihenés is kulcsfontosságú.
TOVÁBBI OLVASNIVALÓ: Mit fogyasszunk a hajunk szépségéért?
A zsíros haj gyakoribb hajmosást igényel, viszont az is igaz, hogy minél kevesebbszer mosunk hajat, annál jobb. Ez azért van, mert ha a hajmosás nem megfelelő, a hajprobléma csak fokozódik. Kezdetnek egy jó minőségű, gyakori használatra alkalmas sampont ajánlunk. A fodrászok a csalánsampont javasolják, amely olyan, mintha csak a zsíros hajra találták volna ki, viszont az is igaz, hogy hosszú távú használatra nem teljesen alkalmas. A hajmosáshoz elég egy teáskanálnyi sampont használni, finoman a fejbőrbe masszírozva, majd leöblíteni. Óvakodjunk a forró víztől, mivel az fokozza a haj zsírosodását. Végül érdemes a hajat hideg vízzel leöblíteni, amely elzárja a fejbőrön található pórusokat, így csökkenti a haj zsírosodását.
A hajszakértők szerint a zsíros hajtípusra érvényes a kevesebb több szabály. Érdemes kevesebb hajápoló terméket használni rá, legyen ez legfeljebb kettő naponta. Hajmosáshoz válasszunk sampont és kondicionálót, ez utóbbi esetenként almaecetre cserélhető, ugyanis ecetsavat tartalmaz, amely segít visszaállítani a fejbőr optimális pH-értékét, ami a faggyútermelés csökkenéséhez vezet. Az ecetes öblítést samponnal megmosott hajon alkalmazzuk, majd hagyjuk hatni néhány perc erejéig, és végül ne felejtsük el alaposan lemosni langyos vízzel.
A túl gyakori hajmosás nem tesz jót a hajnak. A nem kívánt faggyú könnyen eltávolítható a hajról és a fejbőrről szárazsampon segítségével, amely utazás során is jól jön, illetve ha idő hiányában nem sikerül hajat mosni.
TIPP: Batiste száraz samponok
Kondicionálót csak a hajvégekre használjunk, elég belőle egy kis mennyiség, amely segít megakadályozni a hajvégek kiszáradását, esetleges töredezését.
A zsíros haj számára ideális a természetes száradás hajmosást követően. Ha viszont ez nem lehetséges, használjuk a hajszárítót a legalacsonyabb hőmérsékletű fokozaton. A forró levegő ugyanis nem tesz jót a hajnak. A magas hőmérsékleten kívül a szárítás iránya is fontos. A fodrászok azt tanácsolják, hogy a hajszárítás a homloktól indulva és onnan távolodó irányba történjen. A hő hatására éppen itt kezdhet a haj zsírosodni, ezért fontos, hogy a faggyú ne kerüljön a hajba.
A zsíros haj okozója lehet a gyakori fésülködés is, mivel a fésű széthordja a faggyút az egész hajhosszra. Ezért minél kevesebbet érdemes fésülködni, és ne feledjük, a haj sokkal jobban zsírosodik, ha fogdossuk a kezünkkel, bele-bele túrunk. Érdemes ezért felhagyni ezzel a szokásunkkal. Szintén fontos a megfelelő fésű kiválasztása. Kerüljük a fémes fésűket, hajkeféet, amelyek sértik a fejbőrt, és válasszunk lekerekített végű hajkefét. Túlzott zsírosodás esetén pedig legjobb, ha a hajkefénket fésűre cseréljük.
Ahogyan azt már a föntiekben elővetítettük, a haj minőségét nagyban befolyásolja a táplálkozás. A hajunkat részesítenünk kellene antioxidánsokban, C-vitaminban, mindezeket pedig a káposzta, a paprika vagy a kiwi tartalmazza. Ne hagyjuk ki az étrendünkből az E-vitaminban gazdag magvakat, mandulát se és ügyeljünk a vasbevitelre is, amelyet a vöröshúsok és a hüvelyesek biztosítanak. A haj szépségéért a cink és az egészséges zsírok is felelnek. Rendszeresen kellene ezért fogyasztanunk tojást, dióféléket, halat és jó minőségű olajokat.
A zsíros haj ellen felvehetjük a harcot generációkon át bevált tanácsok segítségével is, amelyek otthonunkban fellelhető összetevőkből indulnak ki.
Facsarjunk ki két citromot, és a kapott lét masszírozzuk be a fejbőrbe, hagyjuk legalább 15 percig hatni, majd gondosan öblítsük le.
Nagyanyáink nagyra becsülték a gyógynövények erejét. A zsíros hajnak nemcsak a csalánfőzet tesz jót, de a kamillából, martilapuból, zsályából készült főzet vagy a nyírfavíz is.
Szépségenciklopédia: Hajápolás